מהי החולשה שלך?
לשאול מועמד/ת מהי החולשה שלך זה בדיוק כמו לשאול:
- מהי התכונה השלילית שלך?
- מהו החיסרון שלך?
- איזו תכונה עלולה להפריע לך למלא את תפקידך על הצד הטוב ביותר?
- מהי התכונה שאתה הכי פחות אוהב בעצמך?
- אילו היית יכולה לשנות תכונה אחת באישיות שלך, מה היא היתה?
- אילו הייתי שואל את המנהל שלך, מה התכונה שלך שהוא הכי פחות אוהב אצלך, מה הוא היה אומר?
- על איזו תכונה או התנהגות מעירים לך בדרך כלל?
- ספר לי על מקרה שבו התאכזבת מעצמך או מתוצאה שהשגת.
- ספרי לי על מקרה של חוסר הצלחה או כישלון.
המטרה של כל אחת מהשאלות האלה היא לברר עד כמה את/ה:
- יודע לזהות פגמים או חוסר הצלחה.
- יודעת לנתח את הסיבות לכשלון.
- מוכן לקחת אחריות.
- יודעת להתמודד עם תוצאות לא רצויות.
- יודעת להפריד בין מה שתלוי בך לבין מה שתלוי באחרים.
- מוכן להשקיע מחשבה ומאמץ כדי ללמוד ולהשתפר.
- מצליחה למזער, למתן ואפילו "לנצח" את החיסרון שלך.
איזו תכונה שלילית מתאים להציג בראיון עבודה?
תכונה שהיא באמת שלילית- לא תכונה שהיא חיובית אבל המינון שלה מוגזם, כמו: אני יותר מידי אכפתית, או אני יותר מידי מסודר.
תכונה נורמטיבית ואנושית שאפשר להזדהות איתה- לא תכונה שמעודדת התנהגות לא חוקית או לא חברתית, כמו: אני אוהבת לקחת מזכרות מחדרי מלון.
תכונה שלא סותרת את הדרישות הבסיסיות של התפקיד- לא תכונה שמוכיחה שאין התאמה בסיסית בינך לבין התפקיד, כמו למשל: אני לא שמה לב לפרטים קטנים כשאת מועמדת לתפקיד מתמחה במשפטים, או: אני חסר סבלנות כשאתה מועמד לתפקיד הדרכה.
תכונה שעלולה לגרום לנזק או הפסד ממשי- לא תכונה שיש לה השלכות כלליות ומעורפלות אלא תכונה שיש לה השלכות מוחשיות וספציפיות. השלכות שאפשר לראות או להרגיש. לדוגמא: לפעמים, כשמעבירים עלי ביקורת, אני כל כך נפגע, שאני לא מקשיב עד הסוף למה שאומרים לי. זה עלול להפריע לי ללמוד ולהשתפר. אני מניח שהיו פעמים שבסך הכל רצו לעזור לי, אבל אני לא שמתי לב ופספסתי.
תכונה שיש לך רצון אמיתי לשנות- אם אתה מרגיש צורך להתגונן, לתרץ, או להסביר מדוע התכונה הזאת היא דווקא די בסדר כי יש לה יתרונות- זאת לא התכונה המתאימה.
תכונה שאת מרגישה בנוח לדבר עליה- אם מצאת תכונה כזאת, אבל את פשוט לא מרגישה בנוח לדבר עליה כי את נבוכה, או כי את לא בטוחה שאת רוצה לשתף- זאת לא התכונה המתאימה.
תכונה שאתה יודע איך להתמודד איתה- תכונה שיש לך דרך, שיטה או התנהלות כלשהי שעוזרת לך להתמודד איתה ולצמצם את ההשפעה השלילית שלה עלייך, או על הסביבה.
תכונה שהצלחת לפחות פעם אחת "לנצח" אותה- תכונה שהצלחת להתגבר עליה לפחות פעם אחת ושיש לך דוגמא שתוכל להמחיש את ההצלחה הזאת.
דוגמאות לתשובות מוצלחות:
החולשה שלי היא שלפעמים אני מאחרת לפגישות. אני מבינה שזה בעייתי, כיוון שאיחור עלול להתפרש כחוסר אחריות, או אפילו כחוסר אכפתיות. הדרך שלי להתמודד היא לכוון את השעון לרבע שעה מאוחר יותר, כך שכל הזמן נדמה לי, שיותר מאוחר ממה שבאמת, וזה גורם לי להזדרז. השיטה הזאת מאוד עוזרת לי. הנה למשל לפני שבועיים, היתה לנו ישיבת צוות בשמונה וחצי בבוקר, ואנחנו בכלל מתחילם בתשע. פחדתי לאחר, אבל מייד כשהתעוררתי והסתכלתי בשעון, זה דחף אותי להזדרז ולעמוד בזמנים, ובאמת לא רק שלא איחרתי אלא הקדמתי בשתי דקות.
החולשה שלי היא שאני לא יודע לשים גבולות. מקרים קשים בעבודה לא עוזבים אותי, גם כשאני הולך הביתה. העובדה זאת, שאני לא מניח לדברים, לא מאפשרת לי מנוחה. לפעמים צריך להרפות, כדי להסתכל על הדברים מנקודת מבט חדשה ולמצוא פתרונות שלא חשבנו עליהם קודם. כיום אני יודע לרענן את המוח בפעילות אחרת, כמו ספורט או שיחה עם חברים. הנה למשל בשבוע שעבר היה מקרה שמאוד הטריד אותי. הכרחתי את עצמי להתנתק, וכשהגעתי לעבודה למחרת, הרגשתי שיש לי כוחות מחודשים, והחשיבה שלי היתה צלולה יותר ויצירתית יותר. בסופו של דבר מצאתי פתרון לבעיה, ויכול להיות שאם לא הייתי מנקה את הראש, זה לא היה קורה.
לסיכום, כאשר בוחרים חולשה או תכונה שלילית חשוב לזכור שהמטרה היא לא להביך או "להתקיל" את המועמד/ת אלא לתת לו/ה הזדמנות להפגין בגרות, רצינות, אחריות ומוטיבציה להשתפר. אף אחד מאיתנו לא מושלם.
בהצלחה!
Comments